Önvizsgálat
Együttműködő partner:

Az önvizsgálatnak különösen a mellek és az anyajegyek esetében van nagy jelentősége, hiszen a legapróbb elváltozásokat csak mi magunk fedezhetjük fel leghamarabb. Összeállításunkból megtudhatod, mire érdemes odafigyelned.

1. Mellek önvizsgálata

Az emlő havonkénti önvizsgálatát 20 év felett minden nőnek ajánlott elvégezni, mégpedig a menstruáció utáni héten, mivel a hormonális állapot miatt ilyenkor a leginkább felismerhetők az esetleges elváltozások. Fontos tudnod, hogy az önvizsgálat nem helyettesíti a mammográfiás szűrővizsgálatot!

A mellek váladékozása: figyeld meg, hogy a mellbimbó nem váladékozik-e. Az emlőbimbóból észlelt spontán váladékozás gyanús.

Változások az emlő bőrén és a mellbimbóknál: az emlő bőrén tapasztalható valamilyen eltérés (kipirosodás, behúzódás esetleg kidudorodás) figyelemfelhívó lehet.

Az emlők áttapintása

1. Félmeztelenül állj a tükör elé, két karod lógasd le, és erős fényben figyeld meg, nem látszik-e emlőiden alakváltozás (duzzanat, bőrráncosodás), és nem húzódott-e be valamelyik mellbimbód.

2. Emeld fel mindkét karod, és miközben egyik oldalad felől a másik felé fordulsz a tükör előtt.

3. Ellentétes oldali kezeddel tapintsd körbe a mellbimbóidat a bimbóudvaron belül, majd enyhén préseld is össze őket. A vizsgált mellbimbó oldalán lévő karod közben lógasd le.

4. Fekvő helyzetben is körbe kell tapintanod a melleidet és környéküket. Ezért feküdj hanyatt, tégy a fejed alá kispárnát, a vizsgálandó melled felőli lapockád alá pedig összehajtogatott törölközőt, hogy a melled kiemelkedjen.

5. Simítva és nyomkodva tapintsd át bal melled, jobb kezed összezárt középső ujjainak belső felületével. A kezed körkörös mozdulatokkal haladjon körbe a melleden, kívülről befelé, majd alulról fölfelé, közben egyre közelíts a mellbimbóhoz. A vizsgálatot végezd el úgy is, hogy a bal karod a törzsed mellett, és úgy is, hogy a fejed alatt fekszik. A jobb melled is vizsgáld meg a balhoz hasonlóan.

6. Csomót keresve tapogasd át mindkét hónaljad az előbbihez hasonló módon. A vizsgálandó oldali karod legyen a fejed alatt.

7. Tapintsd körbe mindkét oldalon a kulcscsont feletti árkot. A vizsgálandó oldal felőli karod fektesd a törzsed mellé.

2. Bőr és anyajegyek vizsgálata

Nagyon fontos a közönséges anyajegy, az atípusos anyajegy és a melanoma elkülönítése. Ehhez különböző szempontok segítséget nyújthatnak, de biztos diagnózis csak bőrgyógyászati vizsgálat után, egy speciális nagyítóval végzett megtekintés és szövettani vizsgálat alapján mondható ki.

Ha bőrödön bármely anyajegyed külsejében változás áll be, azonnal orvoshoz kell fordulnod! Ezek a figyelmeztető jelek a következők: megváltozik az anyajegy mérete (hirtelen növekedésnek indul), határa elmosódik, felszíne karfiolszerűvé válik, alakja szabálytalan lesz, megváltozik a színe, begyullad, kifekélyesedik, vérezni vagy viszketni kezd, fájdalmassá válik.

orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek