Femara mellékhatásai

Tisztelt DoktorNő !/Úr!/ 2009-ben diagnosztizáltak nálam hormonérzékeny emlőrákot. Műtét, kemo, sugár után 2010 júniusa óta szedem a Femara tablettát. Nálam nagyon sokféle mellékhatás jelentkezett: hőhullámok, fejfájás, vándorló izületi fájdalom, szorongás, depresszió, koleszterin szint emelkedése. Szeretném tudni, hogy vannak-e visszajelzések mások részéről is, hogy ezeket a tüneteket valóban a Femara okozza e.

Dr. Nagykálnai Tamás válasza a témában

Bizony, a Femarának - mint minden hasonló "aromatáz-gátlónak" - ilyen mellékhatásai vannak. Általában csak a betegek néhány százaléka panaszkodik elviselhetetlen mellékhatásokról (izületi fájdalmak főleg a csuklóban, ujjakban, depresszió, erős hőhullámok, stb.), a legtöbb beteg enyhe mellékhatásokról panaszkodik. Igen ritka az olyan nőbeteg, akinek semmilyen problémát nem okoz. Viszont azt is kell tudni, hogy a hormon-érzékeny emlőrák legfontosabb kezelése "posztmenopauzális korban" lévő nőbetegeken az aromatáz-gátló tabletta, és jó lenne minimum 5 évig szedni. Beszélje meg orvosával, át lehetne váltani tamoxifenre (gyógyszer neve Zitazonium), vagy egy más szerkezetű aromatáz-gátlóra (exemestan, a gyógyszer neve Aromasin, vagy Exemin). Ha azokat sem bírja, abba is lehet hagyni, de ez a kiújulási kockázat ici-pici növekedésével jár. dr. Nagykálnai Tamás

Dr. Nagykálnai Tamás, onkológus

A kérdés feltevésével automatikusan feliratkozik a WEBBeteg heti hírleveleire és marketing célú üzeneteire, melyekről bármikor leiratkozhat.

orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek