Rákmegelőzés életmóddal

Minden harmadik rákbetegség megelőzhető lenne, ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a helyes életmód alapjaival.

Szűrések fontossága

Minden rák annál eredményesebben kezelhető, minél korábbi stádiumban kerül felismerésre. A szűrővizsgálatokkal lehetséges a rákos megbetegedés diagnózisa, még a kóros elváltozás korai állapotában. A betegség kimenetele így sokkal kedvezőbb, mint ha már csak a tünetek jelentkezésekor ismerték volna fel a kórt.

Az alkohol, a dohányzás és a rák

Szakmai körökben bizonyítottnak tekintik, hogy a túlzott alkoholfogyasztás és a dohányzás együttesen növeli a mell-, szájüregi-, gége- nyelőcső-, és nyelvrák kialakulásának kockázatát. A rákos halálozások egyharmada pusztán a dohányzás kiküszöbölésével megelőzhető lenne.

Táplálkozás és a rák

Számos tanulmány szerint a gyümölcsök, zöldségfélék és durván hántolt, nem finomra őrölt gabonaneműek fogyasztása - azok magas rosttartalma miatt - egyes ráktípusok kifejlődésével szemben kifejezett védelmet nyújtanak. A különböző gyümölcsökben és zöldségfélékben magas koncentrációkban előforduló vitaminok és nyomelemek szintén fontosak ebből a szempontból. Régóta ismert az orvostudományban, hogy az elhízás amellett, hogy számos más megbetegedés gyakoribb előfordulását eredményezi, fokozott kockázati tényező egyes rákféleségek kialakulását illetően is.

Stressz és életmód

Vita tárgya, hogy némelyik rosszindulatú daganatos betegség előfordulásának esélye hosszantartó stressz állapotokban fokozódik-e, viszont a lelki tényezőknek - mint minden más betegségben - nagy szerepe van a betegségek lefolyásában és a betegek életminőségében. A kiegyensúlyozott családi-, lelki- és párkapcsolati háttér fontos mind a megelőzés, mind a gyógyulás szempontjából.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek