Rák megelőzése védőoltással

A daganatos betegségek túlnyomó többségéért környezeti szennyezés, egészségtelen táplálkozás, illetve öröklött tulajdonság felel.

Ugyanakkor bizonyos rákfajták kialakulásáért az esetek jelentős részében kórokozók tehetők felelőssé. Ellenük védőoltással a legegyszerűbb védekezni.

Hepatitis-B elleni oltás

A hepatitis-B vírus (HBV) májgyulladást (hepatitist) okoz. A hepatitis-B a világ egyik legelterjedtebb fertőző megbetegedése. A HBV krónikus májbetegségek, a májzsugor és a májrák legfőbb okozója (a hepatitis-C vírus mellett).

A legbiztosabb védelmet a HBV elleni védőoltás biztosítja. A fertőzés szempontjából fokozott veszélynek kitett egyéneknek (pl. orvosok, rendszeresen vérkészítményt kapók, HBV-hordozó családtagjai, intravénás drogot használók), az oltás ingyenesen biztosított.

Kiemelten fontos a HBV fertőzött anyák újszülötteinek, közvetlenül a születés után történő oltása, így az újszülöttek megbetegedése az estek 90-95 százalékában kivédhető. Jelenleg kötelező, hetedik osztályosokat oltanak.

HPV elleni oltás

A méhnyakrák a második leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a harmadik helyen áll a nők daganatos halálozásában a világon. A HPV a méhnyakrák kórokozója, mely ellen létezik már védőoltás. A HPV elleni védőoltás széles körben javasolt, legideálisabb esetben a szexuális élet megkezdése előtt.

HPV elleni védőoltás szexuálisan aktív nők számára is adható, sőt a HPV elleni oltás minden szexuálisan aktív nőnek ajánlott, mivel minden nemi életet élő nő ki van téve a daganatkeltő HPV-vel történő fertőzés veszélyének. Sajnos az is nyilvánvaló, hogy a daganatkeltő HPV-fertőzés tartós megmaradásának veszélye az életkor előrehaladtával nő.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek