A petefészekrák kezelése

A petefészekrák összes stádiumában a sebészi kezelésé a vezető szerep (melyet nagy gyakorlattal rendelkező centrumokban érdemes elvégeztetni).

A diagnózis felállítása után rendszerint hasi műtéti metszés útján eltávolítják a méhet, a két méhkürtöt és a petefészkeket is. A műtét során átvizsgálják a teljes hasüreget és ellenőrzik a hasi nyirokcsomókat is.

A műtétnek az előrehaladott stádiumú esetekben is fontos szerepe van, mert minél több daganatszövetet tudnak eltávolítani a műtét során, annál hosszabb a betegek túlélése.

A petefészekrák kezelése a műtéttel nem fejeződik be. Gyakran szükségessé válik a műtét utáni kezelés. Az esetek többségében kombinációs kemoterápiát alkalmaznak.

Mivel a daganatok többségét előrehaladott stádiumban fedezik fel, a kemoterápiás kezelés ellenére gyakori a kiújulás, ezért a betegeket gyakori kontroll vizsgálatra hívják vissza: nőgyógyászati vizsgálat, ultrahang, tumor marker- és a CT-vizsgálat.

A betegség hatékonyabb kezelésének eredményeként az elmúlt évtizedben jelentősen csökkent a petefészekrák miatti halálozás.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek