A mellrák tünetei

Az emlőben tapintott csomók legnagyobb része jóindulatú, ugyanakkor biztonsággal csak szakorvosi vizsgálattal lehet eldönteni, hogy jó vagy rosszindulatú folyamatról van szó és szükséges-e a kezelés. Az önvizsgálat életet menthet!

A legjellemzőbb tünet, hogy csomó tapintható az emlőben. Az esetek 80 százalékában azonban ez nem jelent rosszindulatú elváltozást.

A mellrákra általában jellemző, hogy a daganat növekedésével az emlő alakja és mérete megváltozik, ekkor azonban már nagy a baj, ezért a korai tünetek felismerése (önellenőrzés!) és a rendszeres szűréseken való részvétel (mammográfia, ultrahang) életmentő lehet.

Az emlőből váladék távozhat. Azokban az esetekben, ha a daganat bőrrel kapaszkodik össze, akkor behúzódásokat okozhat, az emlőbimbót befelé fordíthatja, és helyzetét úgy rögzíti. Később a bőr kifekélyesedik. A fájdalom nem jellemző, és korai szakaszban csak az esetek kb. 10 százalékában jelentkezik.

Nagyon fontos tünet a tapintható, jellegzetes szövettöbblet. A bőrfelszín egyenetlensége, behúzódása, kidudorodása, kifekélyesedése, és a duzzadt, kanyargós vénák megjelenése az emlőn szintén figyelmeztető jelek.

Késői stádiumában a tüneteket főként az áttétek okozzák (elsődlegesek a nyirokcsomó áttétek, utána csont, tüdő, máj, idegrendszer, mellékvese, petefészek). A csontáttétek fájdalmas törésekkel járnak. A tüdő áttétei fokozódó légzési és keringési elégtelenséget váltanak ki. A tüdőbetegség előrehaladását fel-fellobbanó gyulladások, fertőzések siettetik.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek