A mellrákos beteg kilátásai

Az emlőrák a magyar nőknél mind előfordulási mind halálozási számban az első helyek egyikén szerepel.

A betegség annál nagyobb eséllyel és a beteg annál kisebb megterhelésével kezelhető, minél korábban felismerik, és a kezelést a diagnózis után mihamarabb el is kezdik.

A rosszindulatú daganatos sejtek sajátossága, hogy folyamatos növekedésük során egy bizonyos időpontban kiindulási helyükről a környezetükbe törnek, majd onnan a hajszál- és nyirokerekbe hatolva a szervezet más területeire sodródnak el. Ott megtapadnak, és újra szaporodva újabb daganatos gócokat alkotnak (áttét-képződés). A szűrés célja az, hogy mihamarabb felfedezzük a még kisméretű daganatot, mely ilyenkor még panaszt nem okozva, észrevétlenül bújik meg. Kicsi, 5 mm-es emlőrák esetén az áttét-képződés valószínűsége még 10 százalék alatt van, míg egy elhanyagolt (35-50 mm-es) emlőrák esetén már 75-80 százalék esély van arra, hogy valahol már áttét keletkezett!

Szűrővizsgálatok nélkül sok időt vesztegethetünk el a végleges gyógyulás lehetőségének kockáztatásával, hiszen a nagyobb daganatátmérő mellett gyorsan nő az áttét-képződés esélye is. A nagyobb méretű daganat kezelése jóval radikálisabb beavatkozásokat igényel: valószínűleg elkerülhetetlen a kiterjedtebb műtét, a sugárkezelés és a hónapokig tartó gyógyszeres utókezelés is.

Noha Magyarországon kétévente szűrésre hívnak be minden 45-65 év közötti nőt a lakóhelyük szerint kijelölt központokba, sajnos csak a behívott nők mintegy fele jelenik meg rendszeresen, ezért Európában az emlőrák túlélési esélye tekintetében hazánk a legrosszabbak közé tartozik: csaknem 3 ezer nő hal meg évente ebben a betegségben.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek