A mellrák diagnosztizálása

Az emlőben tapintott csomók nagy része jóindulatú, de biztonsággal csak szakorvosi vizsgálat döntheti el, szükséges-e kezelés vagy sem.

A kivizsgálás fizikális vizsgálattal kezdődik, melynek fontos része az emlők, a hónalj és a környező nyirokcsomók szakszerű áttapintása.

A diagnózisalkotás fontos eleme a képalkotó vizsgálatok alkalmazása. Ide tartozik a mammográfia, amely az emlők röntgenvizsgálatát jelenti és az emlők ultrahang vizsgálata. 30 éves kor alatt mammográfia helyett ultrahang vizsgálatot végeznek.

A mellrák diagnózisának alapja a szövettani mintavétel. A fizikális és a mammográfiás vizsgálattal a gyanús területeket határozzák meg, ahonnan azután a szövettani mintavétel történik.

A szövettani mintavétel (biopszia) során, egy hosszú tűvel a bőrön keresztül közvetlenül az előzőleg meghatározott, gyanús területekből veszik a mintát érzéstelenítés után. A vizsgálat ultrahangos ellenőrzés mellett történik, így a tű útja végig követhető, pontosabban irányítható. A mellrák diagnózisának felállításában döntő a szövettani eredmény.

A kivizsgálás során vérvételre és egyéb képalkotó eljárások elvégzésére is sor kerül, melyek segítségével tisztázható a beteg általános állapota. Szükség szerint elvégzett röntgen-, ultrahang (UH), komputertomográfia (CT), mágneses rezonancia (MR) és izotópos (PET, SPECT) vizsgálatok igazolhatják az áttétek jelenlétét. Segítségükkel azok pontos elhelyezkedése és mérete is meghatározható.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek