A melanoma kialakulása, rizikófaktorai

Bár a melanoma különféle típusai a bőrből kiinduló rosszindulatú daganatoknak csak kisebb részét teszik ki, mégis ezek a legveszélyesebbek. A legfontosabb kockázati tényezőkről olvashatsz.

A napfénykárosodás a legfontosabb ok a melanoma kialakulásban. Duplájára nő a kockázat a gyermekkori leégések (leginkább a többszörös és hólyagos leégés) miatt. Igen veszélyes az UV-B sugárzás (természetes és mesterséges egyaránt).

A bőr típusa is meghatározó. A nagyon fehér bőr fokozott kockázatot jelent. A gyorsan lebarnuló embereknél ritkábban lép fel a daganat.

Fokozott kockázatot jelentenek az anyajegyek (noha az esetek 70 százalékában a daganat újonnan alakul ki), így azok bármilyen jellegű megváltozása (méret, szín, alak, vastagság, stb.) esetén azonnal fordulj bőrgyógyászhoz! A szabálytalan alakú anyajegyek is gyanúsak lehetnek: ezek jellemzően nagyok, 5 mm-nél nagyobb átmérőjűek, egyenetlen bennük a festékmegoszlás és egyenetlen szegélyűek. Egy ilyen anyajegy jelenléte kétszeres kockázatnövekedést jelent.

A bőrrák kialakulásának esélyét növeli a családi előfordulás, valamint genetikai faktorok jelenléte is.

Az életkor növekedésével a kockázat is egyre nő. Ahogy öregszünk, a bőrre jutó napsugárzás összmennyisége növekszik és, emelkedik a daganat kialakulásának kockázata.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek