A melanoma kezelése

A betegség lefolyása függ attól, hogy milyen mélyre terjed a tumor, és vannak-e nyirokcsomóban vagy máshol áttétek.

A túlélés esélye annál rosszabb, minél mélyebbre terjed a daganat. Kezelése a korai időszakban főként a sebészeti eltávolítás, mely sok esetben teljes gyógyuláshoz vezet. Ha a tumor nem terjedt át a regionális a nyirokcsomókra, akkor jók a gyógyulási esélyek.

A melanoma (rosszindulatú festékes daganat) kezelésében legfontosabb a tumor műtéti eltávolítása. A daganatot a tumor vastagságától függően 1-3 centiméteres biztonsági zónával távolítják el. Ha a nyirokcsomókban áttét alakult ki, a nyirokcsomókat is el kell távolítani.

A sebészi kezelést immunterápia egészíti ki. Nyirokcsomó és távoli áttéteknél kemoterápiát és immunterápiát alkalmaznak, míg sugárkezelést nyirokcsomó, csont, lágyrész, bőr és agyi áttéteknél végeznek.

Gyógyulási esélyek

A betegség kimenetele függ a tumor vastagságától. A túlélés esélye annál rosszabb, minél mélyebbre terjed a daganat a bőr rétegeiben. A törzsön, fej-nyaki régióban, talpakon, tenyereken, körömágyban, köröm alatt elhelyezkedő tumoroknak rosszabb a prognózisuk, mint a végtagokon elhelyezkedőknek.

Az anyajegyek megkisebbedhetnek, esetleg el is tűnhetnek. A (leg)rosszabbak a kilátások akkor, amikor áttétet észlelnek a nyirokcsomókban vagy távoli szervekben.

Az időben felfedezett esetekben átlagosan, 90 százalékos gyógyuláshoz vezethet a kezelés, nyirokcsomó-áttét estén viszont az ötéves túlélés esélye 40 százalék, távoli áttét jelenléte esetén 5 százalék.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek