A melanoma diagnózisa

A melanoma kezelése akár 95 százalékban sikeres lehet, ha kellően korán ismerik fel, mielőtt áttétet képezett volna más szervekre.

A bőrgyógyász szakorvos megvizsgálja a gyanús foltot, anyajegyet a bőrön, és a közelében lévő nyirokcsomókat is. Abban az esetben, ha felmerül a melanoma (rosszindulatú festékes daganat) gyanúja, biopsziát végez, azaz mintát vesz a növedékből és szövettani vizsgálatra küldi. A biopszia gyors és viszonylag egyszerű eljárás, amely helyi érzéstelenítésben történik.

Ha a szakorvos úgy ítéli meg, akár a teljes területet, tehát a foltot, anyajegyet eltávolíthatja ebben a fázisban, és ha ez sikeres volt, akkor az elváltozást egészében kell eltávolítani esetleg helyi érzéstelenítést alkalmazva.

Néhány kiegészítő vizsgálatra még szükség lehet (röntgen, ultrahang vizsgálat, nyirokcsomó-biopszia vagy kimetszés), annak kimutatására, hogy létrejött-e áttétképződés valamely más szervben.

Melanoma gyanúja esetén az elsődleges tumor eltávolítása sebészi, amelynek alapelve a széles biztonsági zónával történő műtét.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek