A méhnyakrákos beteg kilátásai

A méhnyakrák nőgyógyászati vizsgálattal már korai stádiumban jól felismerhető, és megfelelő kezeléssel akár végleges gyógyulás is elérhető.

Ennek ellenére a megbetegedés napjainkban is kiemelkedő helyet foglal el a halálozási statisztikákban.

Magyarországon évente mintegy 1200 új esetet fedeznek fel, amely jelentős hányada ekkor már előrehaladott, gyógyíthatatlan stádiumban van. A rossz statisztikai mutatók annak köszönhetők, hogy a méhnyakrák-szűrés bevezetése és kiépítése ellenére a nők jelentős hányada sajnos nem vesz részt ezen vizsgálaton, noha időben megkezdett kezeléssel az esetek nagy részében gyógyítható.

A méhnyakrák leggyakrabban 35-65 éves korú nők körében fordul elő, egyre gyakrabban figyelhető meg azonban fiatalabb korban is. A méhnyakrák kialakulásában a humán papilloma vírus (HPV) egyes típusainak szerepe bizonyított, ezen vírusok ugyanis a daganatosan elfajult szövetek 80-90 százalékában kimutathatók.

A méhnyakrák majdnem százszázalékos biztonsággal megelőzhető a szűrés és az oltás együttes alkalmazásával. A humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcinát a szexuális élet megkezdése, a fertőzés előtt célszerű adni, amennyiben ez nem történt meg, a szexuálisan már aktív fiatal nőknél is érdemes alkalmazni, de annak hatékonysága ilyenkor már kisebb.

A méhnyakrák késői stádiuma

A daganat növekedése során átterjed a környezetére, beszűrheti a hüvelyt, a méhtestet, a húgyhólyagot, a húgyvezetőket, a végbelet, a környező ereket és idegeket is.

Előrehaladott stádiumban a méhnyakrák a tüdőben, a májban, a csontokban, valamint az agyban képez áttétet.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek