Kevés só, alkohol és cukor, annál több zöldség és gyümölcs. A gyorsétkezdéket pedig felejtsd el!
Maradj annyira vékony, amennyire lehet, de ne vidd túlzásba: a testtömeg-index 21 és 23 között ideális.
Kerüld a cukortartalmú italokat, fogyassz inkább ásvány- vagy a csapvizet, édesítőszer nélküli gyógynövény- vagy gyümölcsteát, gyümölcslevet. Fogyassz naponta legalább másfél liter folyadékot és naponta legalább 30 gramm rostot: teljes kiőrlésű pékáruval és hüvelyesekkel (pl. zöldbab, borsó) könnyen fedezheted szükségleted, igyekezz minden étkezéskor enni ezekből.
A félkész, előkészített és gyors(éttermi) élelmiszerek, rengeteg cukrot és zsírt tartalmaznak, melyek kedveznek a különböző rákos betegségek kialakulásának. Kerüld a túlzottan csípős ételeket, a zsíradékot ne hevítsd túl és ne egyél égett ételt!
Egyél sok gyümölcsöt és zöldséget: a napi öt étkezés során bevitt 650 g az optimális, például napi három adag főtt zöldség, salátaként lehet nyers is, majd a másik két étkezés során jöhet a gyümölcs. Táplálkozz kiegyensúlyozottan: a természetes élelmiszerekben lévő tápanyagok sokkal hatásosabbak, mint a nagy dózisban bevitt mesterséges vitaminok és ásványi anyagok.
Legfeljebb 500 gramm húst egyél egy héten, a vörös húsok (marha, sertés) helyett válaszd a baromfit. Ritkán fogyassz kolbászféléket, kerüld a sózott, pácolt, füstölt húsokat! Az ételeket lehetőleg könnyűre készítsd el: alacsony hőfokon, kevés vízzel és zsiradékkal.
Csökkentsd a sófogyasztást: ízesíts inkább gyógy- és fűszernövényekkel! Ne fogyassz penészes ételeket, ugyanis a penészben lévő gombák növelik a májrák kialakulásának kockázatát!