A méhnyakrák tünetei

A betegség sajnálatos módon kezdetben tünetmentes, a tünetek már csak előrehaladottabb stádiumban jelentkeznek, akkor sem minden esetben jellegzetesek, ezért fontos a rendszeres szűrésen való részvétel.

Bár korai stádiumban a daganat csak elvétve okoz panaszokat, a szűrővizsgálat során már ilyenkor is láthatók olyan kóros elváltozások, melyek további vizsgálatokat igényelnek.

Tünetek általában csak az előrehaladott elváltozásoknál jelentkeznek, ezek közül a leggyakoribb a bővebb hüvelyi folyás, valamint a szexuális együttlét után jelentkező vérzés. Ilyenkor a mechanikai behatás miatt keletkezik vérzés a tumor felszínéről.

A daganat növekedésével párhuzamosan már spontán vérzés is kialakulhat. Előrehaladott állapotban szinte állandó jelleggel bűzös, gennyes, véres folyás észlelhető.

Abban az esetben, ha a daganat a méhüreget elzárja, akkor erős alhasi fájdalmat okozhat a menstruációs váladék méhüregen belüli felgyűlése és szeptikus állapotot eredményezhet.

A daganat növekedésével egyre gyakoribb a deréktáji fájdalom, fájdalmassá válik a közösülés, a széklet- és vizeletürítés.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek