A méhnyakrák diagnosztizálása

Rendszeres nemi életet élő nőknek a szűrővizsgálaton való részvétel évente ajánlott, egy egyszerű vizsgálattal ugyanis a méhnyakrák kialakulása megelőzhető!

A vizsgálat során a nőgyógyász először áttekinti a külső nemi szerveket, ezt követően a hüvely feltárása következik. A hüvelyfal és a méhszáj átvizsgálása colposcoppal történik, ennek során észlelhető a normálistól eltérő méhszáji felszín, mely daganatos elfajulásra utalhat.

A méhszáj felszínéről történő kenetvétellel nyert minta mikroszkópos vizsgálata (cytologia) során elkülöníthetők az egészséges és a kóros sejtek. A rutin vizsgálat után a legtöbb rendelésen hüvelyi ultrahangvizsgálatot is végeznek.

Kóros méhnyak-felszíni elváltozás esetén további diagnosztikus lépés szükséges annak eldöntésére, hogy a látott elváltozás daganatmegelőző állapot, vagy már kialakult a rákos megbetegedés. Ezt mintavétellel, a conisatioval (a méhnyak részleges eltávolításával) lehet eldönteni, mely rövid, altatásban végzett műtét. Ennek során a méhnyakból egy kúp alakú részt metszenek ki. Az eltávolított szövetdarabnak a szövettani vizsgálati eredménye alapján dönti el a nőgyógyász a további beavatkozás szükségességét.

Újabb műtéti beavatkozásra nincs szükség abban az esetben, ha a kimetszett szövetdarabban csak a daganat megelőző állapota látható és/vagy a kóros elváltozás nem éri el a minta széleit (ha eléri a széleit akkor is van lehetőség a méhet megkímélő, kisebb műtétre (is, ha időben felismerik).

Amennyiben kiterjedt rosszindulatú daganatot diagnosztizálnak, a méheltávolítás nem kerülhető el, további vizsgálatokra van szükség annak megállapítására, képződtek-e áttétek.

« Vissza a cikkekhez
orvos válaszol

Válaszd ki kérdésednek megfelelő, az adott szakterülethez tartozó orvost, és tedd fel kérdésed.

Kérdezek

IGEN VAGY NEM? Klimax alatt lehetek terhes? Csontritkulas

További kérdések »
szűrés emlékeztető

Ezentúl soha nem felejted el éves szűrővizsgálataidat!

Megnézem
orchidea biztosítás

Tudj meg többet az Orchidea női daganatos megbetegedések biztosításról!

Megnézem

Mobilalkalmazás Letöltése

iPhone és Android platformon is elérhető!

Letöltöm
Impresszum Adatvédelemi és felhasználási feltételek